För er information

Pga dålig internetuppkoppling skriver våra blogginlägg i word och publicerar dem när vi har tillgång till internet. Detta kommer ni snabbt att märka då datumet är lite hru som helst, och kanske inte i rätt ordning alla gånger. Men nu har ni lite koll på oss i alla fall.
Ladda upp bilder kommer vi att göra när vi har tillgång till ett snabbare internet. Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge!
Kristin och Maria

Måndag 24 oktober

Jaha, då var vi i Inhambane hela och välbehållna. Bussresan på cirka 7 timmar från Maputo till Inhambane trodde vi båda skulle vara det sista vi gjorde i våra liv men vi överlevde även detta. Efter en kall och kort dusch ligger vi nu helt utslagna i våra sängar och försöker lära oss portugisiska vilket vi förstått kommer vara avgörande för vår överlevnad, för här i Inhambane kan lokalbefolkningen nästan säga hej på engelska.

 

Har även idag efter den långa och varma bussresan träffat vår kontaktperson/handledare Emidio som välkommande oss, efter en liten vänta, med ett stort vitt leende. Dock var vårt första möte med Emidio efter en lång och svettig promenad som vi aldrig trodde skulle ta slut, för nästan ingen visste var universitet låg.

 

Det är så j**a mycket som har hänt så vi kan inget annat än att skratta……..

 

Detta är en början på vår checklista om konstiga saker som vi sett eller varit med om:

 

Har varit med om första mutförsöket i Maputo. Hur lyckas man med detta, jo, man felparkerar och blir därför stoppad av ordningsvakter. För att klara sig ur en sådan situation måste man antingen betala eller som i vårt fall ha en erfaren bilist som vet hur man pratar sig ur en sådan situation. Ett råd, felparkera inte i ett korrupt land!

 

Sett kvinnor bära saker på huvudet

 

Åkt i en fullproppad buss i 300 km/tim med massa moçambikier samt för mycket packning

 

Sett kor fastkedjade i träd

 

Har sett hur man på bästa möjliga sätt packar ett flak med antingen människor och/eller varor

 

Har sett hur man köper varor genom ett fönster på en buss

 

Vet att vi har lovat bilder men självklart är vårt modem segt som förväntat i ett utvecklingsland, men det är bara att gilla läget!!


Tisdagen 25 oktober

Idag har varit en dag som gått från att varit fantastisk till att helt svänga om. Vi träffade vår fantastiska handledare Emidio som hjälpte oss otroligt mycket med funderingar om vår studie och om hur vi skulle kunna gå tillväga. Sedan presenterade han oss för engelska läraren på universitetet som kommer från Manchester. Det slutade med att han visade oss runt hela universitetet vilket inte är så stort och sedan satte sig ner och bara snackade med oss om allt från himmel till jord. Kändes hur skönt som helst att få kontakt med en person som kommer från ungefär samma bakgrund och förstår hur vi känner oss just nu. Vårt besök på universitet slutade med en födelsedagsfirande för bossen på skolan, som för övrigt inte kan prata engelska vilket inte är något ovanligt.

 

Efter en mycket intressant tur till marknaden där vi gjorde lite shopping för första gången på egen hand och även på portugisiska så klart, så försökte vi laga mat i köket. Detta matlagningsförsök slutade i en lite besvikelse över ett underutrustat kök och dess hinder för framtida hemlagade måltider. Förutom besvikelsen över köket insåg vi också att vår vakt utanför huset var spårlöst försvunnen. Detta gjorde oss smått rädda då vi är helt ensamma i detta stora hus. Men efter ett samtal med engelskaläraren, Darren, kunde han försäkra oss om att myggorna är ett större hot än människorna i denna dag.

 

Roliga observationer under dagen:

 

Såg en kvinna med en papperskartong på huvudet och i denna kartong fanns höns. Väldigt otippat.

 

Tydligen kan fängelsefångar sätta upp tält till ett evenemang med vakter vid dess sida. Detta kallas samhällstjänst under (automat)vapenhot. Tips vid dessa situationer, ta inte kort då det inte uppskattas och vapnet kan bli riktad mot dig istället.

 

Jo, en tolvårig pojke friade till oss utanför det stora supermarket. Det spelade inge roll vem han fick av oss vilket komplimang va!!!! Detta kan även summer hur vi har det som vita blondiner i Moçambique.

 

Vi har ju inte kommenterat vädret. Detta på grund av att alla våra dagar har varit extremt varma, soliga och helt underbara. Dock har vi inte hunnit sett en strand än men planeras att avnjutas i helgen.


Onsdag 26 oktober

Hej alla i kalla Sverige,

Idag har det varit den varmaste dagen hittills vilket innebär att man försöker undvika att vara i solen vilket passar perfekt då vi har mycket att styra upp för vår fältstudie. Dock är det mycket på egen hand då skolan och dess personal är upptagna med att förbereda inför ett stort event nu på fredag på universitetet.

Tog oss dock ut på en mycket härlig promenad längs med hamnen, där vindarna var mycket behagliga. Under promenaden lyckades vi även boka ett hotellrum inför Kristins stora dag!!! Så den 5-6 november kommer därför spenderas på ett fint hotell inne i Inhambane med pool, fräscha rum och västerländsk standard. Vi ska tydligen också ha tillgång till internet vilket idag fortfarande är ett problem vi inte lyckats lösa.

Jo, under vår middag kom tv äldre män fram och började prata med oss. Dessa män visades sig jobba för Moçambiques tv-kanal och bad oss kontakta dem då det verkar vara en festival i Inhambane i helgen. Så frågan är vill dom att vi ska vara med i tv ?


Tjenare omvarlden

Det gar inte sa bra for oss. Vart alskade internet vi skaffade i Maputo vill inte fungera sa bra har ute pa landet, sa nu sitter vi pa ett internetcafe.

Vad har hant sen sist
Mycket, valdigt mycket. Vi har kommit till Inhambane och sovit tva natter i ett hus som bara vi bor i. Vi har hembitrade och en vakt. Vilken lyx tanker ni, men ack sa fel ni har. Har finns inget lyx. Borjar bli vana vid att konstant kanna sig svettig och uttittad. Vi har traffat var fantastiska handledare Emidio, sett pojkar satta upp ett talt med en vakt vid sin sida, firat en fodelsedag, sjalva handlat pa en marknad och kant oss allmant vita.

Bilder har vi massor av, men vi kan inte ladda upp dem. Men vi lever. Far se hur vi laser detta med internet har, for det gar verkligen mindre bra for oss.

Snart ska vi ut i varmen och ga. Har ar det extremt varmt och svettigt, hoppas Sverige ar trevligt. Hehe

Framme =)

Nu är vi framme i Mozambique efter en mycket lång resa. Har nu lyckats fixa ett mozambiskt mobilnummer och internet så nu får man tag på oss igen.
Landade igår vid 3 och hamnade i ett annorlunda land, väldigt olikt Sverige med andra ord. Taxiresan från flygplatsen var väldigt intressant och det slog en verkligen att man är i ett utvecklingsland. Bilarna kör inte bara galet utan även på fel sida av gatan. Kvinnor med korgar på huvudet, hönor på gatorna och plåtskjul längst med vägarna. Blev varmt välkomnade när vi anlände till lägenheten och familjen som vi nu bor hos. Utan dom hade vi nog varit två vilsna blondiner på gatorna här, så vi har haft tur. På kvällen blev det middag på ett fem-stjärnigt hotell i Maputo vilket gjorde kontrasten mellan fattiga och rika ännu större.

På måndag åker vi till Inhambane och ska få se lägenheten som vi ska bo i för 20 dollar om dagen. Hoppas den är hyffsat fin i alla fall. Men först ska vi spendera söndagen hos familjen Johansson-Carim och ungarna innan det är dags att släppas lösa i Mozambique.

Ska ladda upp lite bilder imorgon så att ni får se vad som händer här i värmen. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Visserligen ska det bli 40 grader imorgon så vi kanske hinner smälta bort =)

Boa noite

Nu sitter vi i på flygplatsen i Paris och tittar ut över planet som ska ta oss till Johannesburg. Det blev visst en dubbeldäckare så vi är inte direkt ensamma.

Vi är för övrigt helt slut. Började gäspa redan påväg till Kastrup så det känns ganska seg att bara ha kommit till Paris efter 10 timmar. Som tur är så har vi fått mejl från Mozambique som säger att ett rum väntar på oss i Inhambane. Ha tålamod, det får bli dagens råd till er alla!
Nu ska vi bara vänta i 2 timmar innan vi får sitta i flygplanet som så fint står utanför fönstret och stirrar på oss.

God natt!

Nu är det nära...

Sitter i soffan och tittar ut genom fönstret. Hösten har verkligen anlänt och det blir bara kallare och kallare. En promenad till gymmet i regn och blåst gjorde saken ännu bättre - för på torsdag åker vi på en resa som vi aldrig trodde skulle bli av.

För ett år sedan började vi fundera på om vi kanske skulle skriva vår c-uppsats utomlands. Denna tanke blev verklighet då vi i efter mycket hårt arbete blev tilldelade MFS-stipendiet i juni. Då kändes Mozambique väldigt långt bort, men nu är det bara två dagar tills vi sätter våra fötter på afrikansk mark. Vår lägenhet är ett enda stort kaos med böcker överallt, halvklar packning utspridd överallt och ett flertal listor över allt som ska hinnas med.

Livet är helt underbart!

RSS 2.0