Bye bye Africa

Nu sitter vi på flygplasten i Maputo och tittar ut på en klarblå himmel och 31 graders värme. Vi har just insett att det är det här som vi kommer att sakna, solen och värmen! Vi chockade alla afrikaner innan vi lämnade huvudstaden och shoppade loss på en väldigt fin liten butik som vi gick förbi påväg till sista lunchen i landet. Oj oj oj så bra shopping vi gjorde. Hela 5500 blev det, meticais alltså! Hehe. Då fick vi två väldigt fina halsband och en sjal!!
Nu är vi redo att åka till Johannesburg och shoppa loss på deras flygplats! Två månader i Mozambique sätter sina spår. Annars är vi mycket nöjda med vår vistelse och är mycket glada över att ha fått denna chans, samt fått träffa många intressanta människor. Verkligen en resa som vi aldrig kommer att glömma på alla sätt och vis. Från att ha bott i Inhambane där vi lagat vår egna mat och levt nästan som en afrikan, fick vi spendera de sista dagarna i Maputo, äta ute och njuta en massor. Men nu ser vi fram emot att komma hem till kalla Sverige, och till nära och kära! Kära läsare, sluta klaga på småsaker för ni har ingen aning om hur bra vi har det i Sverige. Uppskatta ert liv istället och njut! SJ är fan bra alltså, kom ihåg det!

Igår tillbringade vi dagen med en pedikyr, sista shoppingen på markanden och sedan en underbart god buffé på ett fem stjärnigt hotell. Vi började vår vistelse i Mozambique med denna buffé och valde att avsluta den på samma sätt. Denna gång visste vi hur man skulle äta för att orka med alla efterätter! Kostade oss 2650 mt, så det är det dyraste vi ätit hittills i detta landet, men värt vartenda litet öre.

Bästa med Mozambique:
Solen
Värmen
Skaldjur
Mango
Cashewnötter
Krügerpakern (som faktiskt ligger delvis i MZ)
Traditionell mozambikisk mat som matapa
Bananer
Chopellas (Tuc-tuc)

Värsta med Mozambique:
Folk följer inte lagar
Icke fungerande övergångsställen
Opåtligt ström och vatten
Att vara vit i ett svart land
Folk stirrar på en
Gatuförsäljare (som ställen ner hela butiken på en nymålad pedikyr)
Folk vet inte vad nej betyder
Kan inte service och vet inte att kunden alltid har rätt
Tar extremt långt tid att få mat på restaurangen
Chapas (den fullproppade lokalbussen)
Skräp överallt!
Majoriteten av människorna kan inte ett ord på engelska
Korruptionen (vilken man märker av och tyvärr därför är livrädd för polisen)
Turistpriser
Banansängen (sängen vi sov i Inhambane)
Folk ber konstant om pengar, för minsta lilla grej eller bara rakt upp och ned)
Saker och ting är väldigt komplicerade
"Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge", för här får man vänta och vänta och vänta...

Läs denna "värsta med Mozambique"-listan och inse hur jävla bra vi har det i Sverige!!!
Nu sitter vi här och väntar på att det ska bli dags att kliva på planet det enda avgående flygplanet mot Johannesburg. Juste, Maputos internationella flygplats har tre gater! Sitter här i linne, byxor och flip flop. I väskan ligger skorna, och dubbla tröjor för i Sverige är det väll inte sommar?! Klockan 18 (svenskt tid) är vi i Johannesburg, sen beger vi oss hela vägen till Paris där vi landar kl 6. Sen väntar sista flyget till Köpenhamn, och ett tåg till Kalmar. Förhoppningsvis, om allt går som det ska, så är vi hemma i Kalmar vid 14 imorgon torsdag!

Nu är det dags att säga hej då till Mozambique och snart får vi äntligen säga hej till Sverige!! Julen, nu kommer vi!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0